Interview Cobouw
Met Jan Johan de Vries - door Alexander Leeuw
Jan Johan de Vries leidt sinds kort twee VolkerWessels-werkmaatschappijen in Groningen en Friesland. Afgelopen jaar was taai - de overheid was met aanvullende maatregelen aan het 'struggelen' - maar volgend jaar gaan ze weer vol gas. "In Friesland kun je prima een bouwbedrijf neerzetten dat 20 à 30 miljoen omzet genereert."
Jan Johan de Vries is blij dat 'Den Haag' op Prinsjesdag liet blijken dat er jaarlijks 100.000 woningen bij moeten komen. Hij heeft alleen niet gehoord hoe? ''Ik ben wel van mening dat onze bouwbedrijven dat prima aankunnen, of het nu gaat om industrieel bouwen of prefab of traditioneel.” De Vries (43) is ruim een jaar directeur van twee VolkerWessels-werkmaatschappijen: het Groningse Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf en het Friese Reitsma Bouw. Beide gespecialiseerd in woningbouw, voor zowel de koop- als de huursector.
Nieuw leven
“Ik ben echt een productieman”, vertelt De Vries. De geboren Fries vreest dat hij soms wordt afgeschilderd als een nuchtere noorderling, maar hij is een mensenmens. “Toen ze me vroegen voor deze functie gingen er veel vragen door mijn hoofd heen. Over de richting van het bedrijf, over de toekomst. Over het netwerk dat ik moet opbouwen. Hoeveel tijd heb ik nodig? Wat houdt het allemaal in? Kan ik het combineren met mijn privéleven?”
Bij Rottinghuis had hij zich sinds 2018 opgewerkt van projectleider, naar hoofd productie, naar vestigingsleider. Reitsma Bouw kreeg bij zijn aantreden een nieuwe impuls. Samen met Wout van Vilsteren van het Drentse Koenen Bouw leidt hij het noorden.
Ineens ben je verantwoordelijk voor de omzet van het hele bedrijf”
Of er een verschil is met bouwen in de Randstad, weet hij niet. ''Hier kun je wel echt op elkaar bouwen, voor mijn gevoel. Samen bouwen aan iets moois. Ik ben de afgelopen jaren verliefd geworden op het bedrijf, de regio, de mensen.”
En nu is De Vries ineens niet meer alleen verantwoordelijk voor de resultaten van projecten, maar voor de omzet van het hele bedrijf. De omzet van Rottinghuis is zo’n 85 à 90 miljoen euro. Daarbij is er een duidelijk verschil tussen de twee provincies. “Groningen draait om de stad Groningen en daar bouwen we plukken van meer dan twintig woningen. Nu is het daar even rustig, maar straks komen er bijvoorbeeld honderden woningen in de nieuwe wijk Stadshavens. Dat zijn veel grotere aantallen die in het Westen veel normaler zijn dan hier.”
Maatregel 28
De Vries wil van Reitsma Bouw weer een volwaardige vestiging maken. “In Friesland heb je veel verschillende leuke plekken. Leeuwarden is best booming en je hebt Heerenveen, Drachten en Harlingen.” Tot voor kort bedroeg de omzet een paar miljoen. “Ik denk dat je gewoon prima in Friesland een bouwbedrijf kunt neerzetten met 20 à 30 miljoen omzet. Het is niet een must om daar 100 miljoen van te maken, maar we kunnen best wat leuke dingen bouwen en een gezonde marge maken.”
“We hebben al meerdere toonaangevende projecten kunnen afronden in beide provincies. Binnenkort leveren we bijvoorbeeld het Huis aan de Haven op in Leeuwarden. Een prachtig ontwerp van hoogwaardige kwaliteit, met groene tuinen op de daken.”
Enige smetje was de achterblijvende omzet. De Vries had meer verwacht van de versterkingsopgave in Groningen. “Afgelopen jaar was het knokken. En ik had meer verwacht van maatregel 28.” Een parlementaire enquête had bepaald dat Groningers extra financiële steun moesten krijgen, dus kwam er een aanvullend verduurzamingspakket.
De Vries: “Maar de overheid was met het pakket aan het struggelen. Er is een bestaand treintje en dan komt er met maatregel 28 een nieuw onderdeeltje dat ertussen moet. Hoe gaan ze dat afprijzen? Hoe gaan ze de opdrachtverstrekking doen? Zo ontstaat vertraging. Net als bij een file komt het acuut tot stilstand en dan begint het langzaam weer opnieuw.”
“Dat verduurzamingspakket is extra dus in feite levert dat meer werk op. Hoewel het langzamer gaat dan verwacht, kristalliseren die plannen zich nu uit en vanaf volgend jaar gaan we gewoon weer vol gas met aardbevingsbestendige huizen.” Hij ziet ook dat de woningmarkt aantrekt. “De eerste signalen zijn er. Het zal misschien volgend jaar nog niet zijn, maar het gaat gewoon gebeuren.”